EU:n Hajusteallergeeneja koskeva lainsäädäntö tiukentumassa
Lainsäädännössä on tällä hetkellä määritelty 26 hajusteallergeenia, jotka tulee ilmoittaa kosmetiikkatuotteen kuluttajapakkauksessa.
Tuoksu on tärkeä osa käyttäjäkokemusta, ja vaikuttaa usein kuluttajan ostopäätökseen. Viime vuosina sensoriaalisuus ja aistilliset kokemukset ovat nousseet tärkeiksi trendeiksi. Hajusteiden käyttöönkosmetiikassa liittyy kuitenkin turvallisuusnäkökohtia ja rajoituksia. EU:n kosmetiikkadirektiivissä on määritelty 26 ainetta, jotka on mainittava tuotteen aineosaluettelossa, mikäli niiden pitoisuudet ylittävät iholta pois huuhdeltavissa tuotteissa 0,01 % ja iholle jäävissä tuotteissa 0,001 %. Aineet mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa niiden INCI-nimillä. Kaupassa voikin usein bongata INCI-listan lopusta vaikkapa limonene ja linalool -merkinnät. Hajusteista voidaan ilmoittaa pakkauksessa vain yksinkertaisesti INCI-termillä PARFUM, mutta hajusteallergeenit on aina lueteltava erikseen. Hajusterallergeenimerkinnöillä pyritään ohjaamaan niille allergisoituneita kuluttajia välttämään hajusteallergeenaja sisältävän tuotteen käyttöä. Lisäksi IFRA (International Fragrance Association) on antanut standardeja ja suosituksia hajusteiden käytöstä. IFRA standardeillaan pyrkii siihen, että käyttöpitoisuudet ovat tuoteryhmälle soveltuvia.
Hajusteaineita käytetään usein monimutkaisina seoksina, ja hajusteallergeeneiksi luokiteltavia aineita löytyy myös luonnosta. Myös luonnonkosmetiikan ja biokosmetiikan valmistajien ja markkinoijien on siis syytä olla tarkkana hajusteallergeenien kanssa. Eteerisissä öljyissä hajusteallergeenikomponentteja on usein varsin paljon: Limonenea voi olla sitruunan eteerisessä öljyssä yli 70%, kaneliöljyssä 25%. Eteeriset öljyt ovat monien aineiden kompleksisia seoksia, ja usein hajusteallergeeneiksi luokiteltuja komponentteja voikin olla öljyssä useita. Esimerkiksi Ylang Ylang -eteerisestä öljystä löydetään Linaloolia (n. 40%), Benzyl benzoatea (n. 8,5%), Farnesolia (n. 4%), ja Benzyl salicylatea (n. 3-5%). Lisäksi pienissä määrissä tavataan isoeugenolia, geraniolia, eugenolia ja bentsyylialkoholia. Sekä synteettisiä että eteerisiä öljyjä käytettäessä tulisi siis varmistua siitä, mitä hajusteallergeenikomponentteja raaka-aine sisältää, ja vaaditaanko niiden esittämistä kuluttajapakkauksessa.
Säännöt tiukentumassa: EU on ehdottanut 65 aineen lisäämistä hajusteallergeenien listalle
Tällä hetkellä on käynnissä palautejakso ja kuuleminen aloitteesta, jonka tavoitteena on tiukentaa hajusteallergeeneja koskevaa lainsäädäntöä. Aloitteessa on ehdotettu peräti 65 aineen lisäämistä hajusteallergeenilainsäädännön piiriin. Listattavaksi on ehdotettu useita synteettisiä ja luonnollisia hajusteita (mm. laventeliöljy, kaneliöljy, santelipuun öljy, setriöljy, ylang ylang). Lisäksi komissio harkitsee hajusteallergeeneiksi luokitelluille aineille erityisiä käytön rajoituksia, jolla pyrittäisiin rajoittamaan kuluttaja-altistusta ja varmistamaan aineiden turvallinen käyttö. Tavoitteena olisi asettaa näille komponenteille suurin sallittu käyttöpitoisuus. Valmistajien ja markkinointien on pysyttävä hereillä, sillä lähivuosina pakkausmerkintävaatimuksiin voi olla tulossa suuriakin muutoksia.
Lisätietoja hajusteallergeeneista ja lainsäädännön kehityksestä:
https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/products/fragrance-allergens-labelling_en