Lilialia (butyylifenyylimetyylipropionaali) sisältävien tuotteiden myynti lopetettava ensi vuonna

02.12.2021

Lilial eli butyylifenyylimetyylipropionaali on yleinen kosmetiikkatuotteiden hajustamiseen käytetty aine. Sitä on sanottu parfyymiteollisuuden suklaaksi, sillä se on valtavan yleinen ja pidetty tuoksukomponentti, jota on käytetty kosmetiikkateollisuudessa laajasti tuomaan tuotteisiin viehättävää kukkaistuoksua. Se on jo aiemmin luokiteltu EU:ssa hajusteallergeeniksi ja pitänyt ilmoittaa tuotteen pakkauksessa, jos sen pitoisuus ylittää 0,001% iholle jätettävissä ja 0,01% iholta poishuuhdeltavissa tuotteissa. SCCS on jo aiemmin todennut, ettei käyttöä voida puoltaa tuoksuun liittyvien terveysriskiepäilyjen vuoksi.

11. elokuuta 2020 Lilial sai yhdenmukaistetun luokituksen syöpää aiheuttavaksi, mutageeniseksi tai lisääntymiselle vaaralliseksi (CMR) 1B-aineeksi julkaisemalla luokitus-, merkintä- ja pakkausasetuksen (CLP) 15. mukautuksen tekniikan kehitykseen (ATP) N:o 1272/2008), jota sovelletaan alkean 1. maaliskuuta, 2022.

Nyt on siis korkea aika etsiä tuotteisiin vaihtoehtoinen tuoksukomponentti ja ottaa se vuodenvaihteesta käyttöön, jos tuotteessa on käytetty lilialia. Valmistaja, huomioithan myös että muutokset reseptissä pitää päivittää sekä tuotteen turvallisuusarvioon että CPNP portaaliin, ja pakkaukseen!