Mikromuovi kosmetiikassa - Lakialoite mikromuovin kieltämiseksi kosmetiikassa etenee

24.08.2018

Yle uutisoi 23.08.2018 mikromuoveja koskevan lakialoitteen etenemisestä eduskuntaan tarkistuksen jälkeen: https://yle.fi/uutiset/3-10363884

Kansalaisaloite kosmetiikan mikromuovien kieltämiseksi lailla keräsi viime viikonloppuna tarvittavan 50 000 allekirjoittaneen määrän. Mikromuovia on käsitety laajasti eri medioissa, ja niistä on käyty paljon keskustelua.  

Mikromuovi on esimerkiksi Ruotsissa kielletty kosmetiikkakäytössä. Joutsenmerkityissä kosmetiikkatuotteissa mikromuovien käyttö kiellettiin vuonna 2013. Myös Cosmetics Europe suositteli mikromuovista luopumista poishuuhdeltavissa tuotteissa vuonna 2015. Kansalaisaloite  mikromuovin kieltämiseksi etenee, jos Väestorekisterikeskus hyväksyy allerkirjoitusten määrän oikeaksi. 

Mikromuovit ovat pieniä - läpimitaltaan alle 5 mm - muovipartikkeleita, jotka eivät hajoa luonnossa tai hajoavat hyvin hitaasti. Vaikka mikromuovin lähteitä on useita ja kosmetiikkateollisuus vain yksi teollisuudenala jossa mikromuoveja käytetään, mikromuovien ympäristövaikutukset etenkin vesiekosysteemeissä ovat ongelmallisia, ja niiden kielto kosmetiikkakäytössä askel kohti ympäristövastuullista tuotantotapaa.

Kuluttajille mikromuovit ovat ongelmallisia, sillä ne kätkeytyvät hankalien INCI-nimien taakse. Myös valmistajien voi olla hankala hahmottaa, mikä tarkalleen on mikromuovia. Kosmetiikkakäytössä olevia muoveja ovat muun muassa polyethylene ja erilaiset polymeerit, joita saattaa löytyä hammastahnoista, huulipunista, kuorintatuotteista tai auringonsuojatuotteista, mutta myös tavallisista ihovoiteista. Beat the Microbead -sivusto on listannut erilaisia muoveja, joita käytetään kosmetiikassa: https://www.beatthemicrobead.org/wp-content/uploads/2018/01/Microplastic-Ingredients.pdf 

Plastic Soup Foundation & Yhdistyneiden Kansakuntien Ympäristöohjeilma (UNEP) ovat lanseeranneet "Look for the Zero" - pakkausmerkinnän, joka on käytössä esimerkiksi Utekramilla ja Weledalla. Logolla valmistaja voi kommunikoida kuluttajille mikromuovittomuutta. Sen takana ei ole erillistä valvovaa organisaatiota, vaan valmistajan vakuutus siitä, että tuote ei sisällä muoveja riittää.